Voor moeders en vaders, en andere opvoeders

Woensdag avond 9 februari 2022 van 20:00 tot 21:30 
Introductie avond verbindend opvoeden

Vervindend Opvoeden gaat over meebewegen en grenzen stellen, over betrouwbaar zijn en reflecteren, over humor en ernst. Hoe kunnen deze dynamieken waar we dagelijk mee te maken hebben naastelkaar bestaan? Hoe veerkrachtig ben je als ouder? Hoe werk je samen? Of sta je er alleen voor..  
We kijken naar wat er nu speelt. Wat maak je mee? Waar loop je tegen aan en wat stroomt? Het gesprek ove de invulling van het vader en moederschap, het ouderschap. Tijdens de introductie ronde zullen zich belangrijke en betekenisvolle onderwerpen aandienen. Ik zal vanuit mijn achtergrond als vader, speltherapeut en beroepsopvoeden input leveren en tegelijkertijd een ieder uitnodigen om een eigen ervaring te delen, wat een ander weer zal voeden. Aan het eind van de avond ga je met tips, tricks en nieuwe inspriatie weer naar huis.

hans@trainingenadviesoveropvoeden.nl
06 - 4879 6542


Praatstok - vertelsteen

De praatstok - vertelsteen zijn oude gebruiken die in deze tijd nog steeds heel goed bruikbaar zijn. 
Het is heel eenvoudig. De persoon met de stok of steen in zijn hand spreekt en de anderen luisteren. Tijdens en ook achteraf worden er geen vragen gesteld. Pas al eenieder is geweest praat je met elkaar na over hoe een ider het heeft ervaren en kan je vragen stellen of een verlangen uitspreken.
het verloop is als volgt:
1 persoon pakt de stok vanuit het midden en vertelt aan de anderen wat er nu bij hem/haar speelt (Gevoelens-gedachten-wensen ect.) of over een onderwerp dat je samen hebt afgesproken. De anderen personen luisteren alleen. Er worden geen vragen gesteld, geen opmerkingen gemaakt, geen gekken gezichten getrokken wanneer iemand aan het woord is. Als je klaar bent met vertellen leg je de stok weer in het midden neer, en bedank je voor het luisteren. Vervolgens pakt de volgende persoon de stok of steen. 

Je kan iedere stok of steen ervoor gebruiken. Het idee is dat deze stok of steen alleen voor deze gelegenheid wordt gebuikt. Je kan samen de stok of steen naar eigen inzicht beschilderen of aankleden met stof, veren, schelpen wat voor jullie klopt. Daarmee wordt het een speciaal instrument. Een symbool van jouw eigen tijd in verbinding met de mensen die met jou zijn.

Je kan samen afspreken hoeveel tijd een ieder spreekt of dat open laten. In het begin kan het eng zijn om te vertellen. Je kan verwachtingen van jezelf hebben of anderen kunnen je verwachtingsvol aankijken. Dit hoort er allemaal bij. Er is geen goed of fout. Er is NU. Wat speelt er NU bij jou?!
Ben respectvol naar de stok en ook naar de mensen waarmee je bent. Je kan denken nu ik de stok in mijn hand heb mag ik even flink een ander de waarheid zeggen, hij mag toch niks terug zeggen. Daar is de stok niet voor bedoelt. 
Het praten met een stok of een steen helpt: nuanceren, geeft ruimte om te vertellen, laat je luisteren, geeft rust en helpt jou je gevoelens en emoties te uiten. 
Het effect kan zijn dat je erkenning krijgt, je begrepen voelt, en gevoelens kan delen waardoor je je niet meer alleen voelt.